dinsdag 4 december 2018

Downtown

Vanochtend vroeg wakker, dus ook vroeg de deur uit. We zijn eerst naar Dumbo gegaan; een wijkje tussen twee bruggen in. De Manhattan Bridge:

En de Brooklyn Bridge, met uitzicht op de Skyline van Manhattan erachter: 

Een paar honderd meter verderop kun je de trap op, om de brug over te lopen richting Manhattan. De brug is bijna 2 kilometer lang:

Hij is gebouwd in 1883 en de grootste overspanning is 486 meter. 

De Beekman Tower op 8 Spruce Street. Ontworpen door Frank Gehry. Het gebouw is 265 meter hoog en bevat 903 appartementen:

Vanaf de brug kan je ook goed zien hoe dicht er hier op elkaar gebouwd wordt: 

En je hebt mooi zicht op het vrijheidsbeeld, met de oranje Staten Island Ferry die voorbij vaart: 

Aan de andere kant van de brug zie je het Empire State Building en het Chrysler Building: 

Een hotdogkraampje aan de overkant, zodra je Manhattan binnenloopt: 

Vanaf de brug zijn we naar The Oculus gelopen; dit witte gebouw staat bovenop de World Trade Center Transportation Hub:

Het gebouw is in 2016 geopend. Binnen zit een winkelcentrum, waar nu een kerstmarktje stond: 

Vlak naast The Oculus ligt het 911 Memorial & Museum. Op de plek van waar vroeger de Twin Towers stonden zijn nu twee grote watervallen gemaakt, met de namen van alle overledenen erin:

Er stond een wachtrij van 45 minuten voor het museum. Daar hadden we weinig zin in, dus zijn we eerst naar One World Observatory gegaan en hebben toen we daar eenmaal boven waren online kaartjes gekocht voor het museum. De nieuwe toren is 1776 voet hoog (541m) en daarmee de hoogste toren van het Amerikaanse continent:

Een half uurtje later stonden we weer beneden en konden toen zo doorlopen het museum in. In het museum worden de gebeurtenissen op 11 september beschreven door video’s en ooggetuigenverslagen. Dit was een stuk van de 96e-99e verdieping van de noord-toren: 

Een motor en een brandweerhelm gedoneerd aan een goed doel: 


In het museum hingen ook wat grote posters, op een ervan waren de rokende torens te zien. Twee vrouwen met hoofddoeken om vonden dat wel een goede poster om mee op de foto te gaan. Niet al te snugger denk ik, maar goed. Dit was een stuk van de radioantenne die bovenop de noord-toren stond:

De brandweerwagen van Ladder Company 3, die als een van de eersten ter plekke waren. De wagen stond jarenlang opgeslagen in een loods op JFK en is in 2011 opgenomen in het museum:

Deze paal heeft lange tijd recht overeind gestaan tussen de wrakstukken van de torens: 

Vanaf het WTC hebben we een stukje door Lower Manhattan gewandeld.

In Soho vind je allemaal dure kledingwinkels in mooie oude panden die sinds de jaren 70 onderdeel van een beschermd stadsgezicht zijn:

Uiteindelijk kwamen we uit bij Washington Square Park, waar we een tijdje hebben gezeten en zitten luisteren naar de verschillen straatmuzikanten die er bezig waren. Vanaf de straat aan de noordkant van het park heb je mooi zicht op het Empire State Building in de verte: 

’S avonds een pizzapuntje bij Sbarro om de hoek gehaald…

en nog even wat in de buurt rondgelopen.


Daarna zijn we naar het concert van John Legend in het Hulu Theatre bij Madison Square Garden gegaan:

Het optreden was onderdeel van z’n Legendary Christmas Tour: 

En legendarisch was het!. Wat kan die man zingen! 

Ruim anderhalf uur later liepen we weer buiten. Het Empire State Building was mooi verlicht: 

In MSG was vanavond ook een wedstrijd van de Knicks. Toen we de arena uitliepen liep Latrell Sprewell achter ons. Oud speler van de Golden State Warriors, Timberwolves en Knicks:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten